After-party nega kose


U novogodišnjoj noći i na nekim skorašnjim žurkama mnoge od vas su blistale - perfektno ispeglana ili isfenirana kosa ili talasi, kovrdže... Bilo kako bilo, ako je u poslednjih mesec dana bilo puno igranja fenom ili peglom, dolazi i vreme za "naplatu". Ja lično sam u poslednjih mesec dana zbog posla, zbog slave, zbog Nove godine itd. išla kod frizera bar 6-7 puta (ne preporučujem!). Rezultati ovakvih maltretiranja kose su naravno - "yikes!".  

Kada i definitivno završite sezonu žurki i događaja na kojima ste želeli da izgledate posebno lepo, vreme je za mali oporavak. Ako svoju kosu niste posebno izlagali fenu, pegli, figaru itd. u proteklom periodu onda slobodno preskočite ovaj tekst. Za ostale evo par saveta:


1. Kada budete oprali kosu i ako se ne isfenirate i ne stavite neke heavy regeneratore, videćete da li vam je i koliko kosa oštećenija. Prvi korak je svakako apsitenencija od peglanja i odlaska kod frizera na feniranje - ako je potrebno, idite par dana i sa skupljenom kosom ili ispletite riblju kost. Zadajte sebi neki period (5 dana, 10 dana ili idealno mesec dana) tokom kojih ćete biti posebno nežni prema svojoj kosi (peglu i figaro zaboravite).

2. Investirajte u jedan dobar dubinski tretman - moja preporuka su neke ampule za rekonstrukciju kose. Pre toga operite kosu šamponom za dubinsko pranje kako biste sprali naslage silikonskih proizvoda i proizvoda za stajling i kako biste omogućili da vaše ampule zaista deluju. 

3. Obogatite negu uljima - Gotovo svi brendovi, počevši od "drugstore" pa do "high-end" izbacili su višenamenska  ulja za negu kose. Možete kupiti Macadamia, Balea, Syoss, L'oreal... kao što rekoh maltene svi brendovi su izbacili na tržište svoju verziju multifunkcionalnih ulja koja su po sastavu prilično slična (primarno sadrže miks različitih slikona) ali su vrlo efikasna za sve one koji imaju problem sa suvom ili oštećenom kosom. Mogu se kupiti već za 300-400 dinara. Čak iako vam je kosa potpuno ok, predložila bih da povremeno prespavate sa malo ulja na kosi kako biste dali kosi dodatni sjaj. Moja kosa je sjajnija i otpornija na oštećenja od kako sam, između ostalog, počela da koristim ova ulja.

4. Budite strpljivi! Ako ste i naneli neku štetu kosi preteranim stajlingom, znajte da se rezultati neće desiti preko noći te da je potrebno da sačekate malo da bi vaša nega dala rezultate. 

5. Za dodatnu svakodnevnu zaštitu od oštećenja uvedite neki leave-in regenerator ili sprej. Laganiji - ako vam je kosa tanka i sklona mašćenju ili neki bogatiji i hranljiv ako vam je kosa suva.


1 comment:

  1. Odlicni saveti:)Mozes ubuduce jos malo opsirnije navoditi proizvode npr.ampula skoro svima dostupna je ona plava semi di lino(u lilly-u ih ima),od sampona koji ne sadrze silikone preporucujem Allin,Velnea maticni mlec,one litarske...Meni licno je Velnea najbolji jer je za suvu kosu i kremast je.Od ulja si suler navela Macadamiu koju obozavam i dodajem je i u maske.Takodje svima preporucujem kokosovo ulje,pravo,za ishranu,nerafinisano,u tegli.Stavlja se na kosu pre pranja i moze da se drzi cele noci,tako ja radim.Operem kosu i stavim masku i leave in neki i odlicno je.Takodje pokusajte da smanjite i susenje fenom ,ako ne mkzete,podesite ga na najslabije duvanje i malo nizu temperaturu...Mada bi te prskalice i ulja nakon pranja trebalo da zastite kosu od toplote fena.Ostalo,peglu i figaro proredite:)Moze da se izdrzi verujte mi da otkad ne koristim peglu moja kosa em fino raste em je gusca i kvalitetnija,uz to se ni ne farbam vise,zaista se sve to lepo vidi ,sve lose sam izbacila sem feniranja kad je neophodno i zaista sam zadovoljna :)J.

    ReplyDelete