Nega kose za totalne početnike: Muškarci

Voleli biste da imate lepšu kosu i da unapredite svoju negu ali niste sigurni odakle da počnete? Evo odgovora na neke od čestih dilema koje muče muškarce.

Da li smem da koristim litarske i jeftine šampone?


Najvažnija stvar prilikom odluke o kupovini šampona je da ocenite do koje mere vam isušuju kosu. Koji su to šamponi koji isušuju i kako da to prepoznate? Dlaka neće biti glatka, kosa će izgledati manje uredno no inače i biti 'frizzy' (blago kovrdžava) i uz to će koža glave biti suvlja i više će se perutati. Šamponi koji isušuju imaju jake deterdžente tj. jače no što je vama potrebno.

Šampon ne mora biti nužno skup i "markiran". Ako vam neki litarski šampon "kopriva", "kamilica" itd. odgovara - slobodno nastavite da ga koristite bez obzira što nije "markiran". Za dobar broj muškaraca sasvim je dovoljan jednostavan šampon koji ne isušuje. Ako vam je kosa kovrdžava, duga ili jako suva, razmislite o upotrebi nečeg hidrantnijeg (to su obično šamponi koji imaju oznaku "za suvu i/ili oštećenu kosu"). Moj kolega (nema ama baš nikakav problem sa kosom) kupuje Wash & Go šampon i to ne po tipu kose nego samo zato što je to Wash & Go :> Nema potrebe da dajete duplo više novca - ako ste zadovoljni nekim jeftinijim šamponom - to je ok.

Da li ću ojačati kosu ako se ošišam na ćelavo?

Ovo je česta zabluda, ali odgovor je, nažalost - ne. Kosa će možda vizuelno izgledati gušće ili se radi o prostoj autosugestiji - ali bilo kojim delovanjem na kosu koja je već izrasla ne mogu se ostvariti promene koje se tiču procesa rasta i korena dlake.

Perut?

Ovo je problem koji se u proseku češće javlja kod muškaraca nego kod žena (krivci za to su i hormoni). Do pojave peruti dolazi usled preterane deobe ćelija. Aktivni sastojak koji se često koristi u šamponima protiv peruti je cink piriton (najpoznatiji šampon sa ovim sastojkom je Head and shoulders). Preporuka je da šamponi sa cink piritonom odstoje par minuta na kosi pre ispiranja. Drugi aktivni sastojak koji se često javlja u ovakvim šamponima je selenijum sulfid.

Korisno je potražiti šampone sa uljem čajnog drveta. Istraživanje objavljeno u časopisu Američke akademije za dermatologiju 2002. godine pokazuje da su šamponi sa 5% ulja čajnog drveta smanjili perut za 41% kod ispitanika. Iako nisu rešili problem u potpunosti, ostvaren je priličan napredak.

Ukoliko vam šamponi iz supermarketa nisu rešili problem, raspitajte se u apoteci. Ako problem postane ozbiljniji, svakako posetite dermatologa.

Koliko često treba da perem kosu?

Koliko god često mislite da treba - ako osećate potrebu i ako vam se koža glave ne isušuje preterano možete da je perete i svaki dan. Ipak, većina muškaraca pere kosu 2 do 3 puta nedeljno.

Ako vam je kosa suva nemojte preterivati sa čestim pranjem.


Šta da radim sa opadanjem kose?

Naš omiljeni savet na ovu temu bi bio - prihvatite sebe takvi kakvi jeste i volite sebe da bi vas drugi voleli :)) Pošto ovaj savet ipak verovatno neće biti dovoljan :D napisaćemo još par rečenica na ovu temu ;) Jedna od sastojaka za koje je naučno dokazano da mogu imati pozitivan uticaj je minoxidil. Nemojte nasedati na kupovinu skupih tretmana i dobro pretražite informacije na internetu o onome što planirate da kupite. Ukoliko je u pitanju genetika, nemojte očekivati čuda. Ovo je prilično kompleksna tema i u skorije vreme ćemo se njome pozabaviti na sajtu.


Šta to znači kad kažu da se kosa "navikne" na šampon? Da li treba da menjam šampone?

Još jedna misterija koja većini muškaraca nije jasna :) Šamponi danas, pored deterženta koji služi za čišćenje sadrže i različite supstance za negu - kondicionere. Oni se u izvesnoj meri lepe za dlaku i ostaju na kosi i posle pranja. Ako vam je kondicionirajuća uloga šampona važna (što je slučaj ako imate suvu ili oštećenu ili dugu kosu) onda s vremena na vreme možete da upotrebite drugu marku šampona kako biste kosi pružili raznovrsnije kondicionirajuće sastojke. Ako mislite da ćete menjanjem šampona sprečiti opadanje kose - nažalost ovo pravilo u tom slučaju ne važi jer sastojci za negu deluju samo na kosu koja je već izrasla.

Kosa mi je masna, šta da radim?

Možete da koristite šampone za masnu kosu ali ipak izbegavajte one koji jako isušuju, time ćete samo ubrzati mašćenje. Za hitne situacije, možete isprobati sprej za suvo pranje kose.

Kosa mi je isušena, gruba, neravna i/ili kovrdžava...?


Ako imate suvu kosu, možete da probate sa korišćenjem regeneratora. Ne morate davati puno para, pokušajte sa regeneratorima iz supermarketa koji koštaju 200-300 dinara (na primer Gliss, Orzene, Dove itd). Ako imate dugu kosu, nanošenje regeneratora gotovo da je neophodno. Generalno je pravilo da se regenerator više stavlja na krajeve kose a manje na teme.

Ako vam je kosa oštećena i suva (i usled toga recimo ima preterani volumen) potražite regenerator na kome je naznačeno da je "za oštećenu kosu" a možete da isprobate i silikonske kapi (popularan izbor: Avon Dry Ends serum, zelena bočica, košta oko 400 dinara). Silikonske kapi će zagladiti kosu i čuvati zdravlje vlasi od štetnih spoljnih uticaja.







Slični tekstovi:

Džon Travolta nosi periku?
Koliko vlasi kose normalno opadne u toku dana?
Kosili + AD kapi + ricinusovo ulje + kapi od koprive...?

No comments:

Post a Comment